Ce sunt protezele Dentare ?
Proteza dentare reprezintă soluția de tratament în cazul în care pacientul și-a pierdut în totalitate dinții sau aproape în totalitate.
Protezele dentare sunt înlocuitori de dinți naturali, confecționate din rașină acrilică, un tip special de plastic, fiind confecționate în așa fel încât să imite cât mai bine naturalul.
Tipuri de proteze dentare
Când vorbim de protezele dentare trebuie să avem în vedere că există două tipuri principale de proteze dentare și anume:
- proteze dentare totele, superiore ( de pe maxilar) și inferioare ( de pe mandibulă) sunt acele proteze care înlocuiesc toți dinții naturali și care sunt indicate în caz de edentație totală (lipsa tuturor dinților). Protezele superioare înlocuiesc dinții de sus, iar cele inferioare, pe cei de jos.
- proteze dentare parțiale sunt acele proteze care se utilizează atunci când pe arcadă mai e prezent cel putin un dinte sau când dinții restanți nu permit restaurări prin punți.
Bazândune pe această experiență mai puțin plăcută a acestui pacient care a înțeles ca stomatolog i-ar oferi proteze de calitate îndoielnică, vrem să vă confirmăm de pe acuma și să vă asigurăm că toate lucrările protetice, protezele, pe care le realizăm vor fi de cea mai bună calitate, superioară, indiferent de poziționarea lor în cavitatea bucală.
Cum poți avea și tu proteze dentare?
Ca și la orice alt tratament stomatologic există câteva etape principale
- Înainte de a trece la amprentarea în vederea realizării unei proteze, este necesar să stabilim care este starea dinților restanți. După ce se face asanarea cavității orale (extractia dinților irecuperabili, rezolvarea cariilor la dintii restanti, detartraj etc ), se trece la amprentarea câmpului protetic.
- De cele mai multe ori, după finalizarea protezelor și aplicarea lor în cavitatea bucală, acestea necesită mici ajustări, întrucât jenează pe alocuri. Este important ca ajustarea să se facă cât mai repede, întrucât ulterior protezele pot produce răni pe mucoasa bucală, răni care vor face imposibilă purtarea protezei o perioada de timp.
- De asemenea, ulterior aplicării protezei, sunt necesare controale periodice la medicul dentist, întrucat câmpul protetic (suportul osos) se resoarbe (se micșorează), iar proteza necesită rebazare. În caz contrar, dacă proteza devine largă, există riscul să se fractureze.
- Protezele, prin natura lor, sunt lucrări protetice mobile (se mișcă), motiv pentru care, uneori, pot fi incomode pentru pacienți. În momentul în care suportul osos este deficitar și pacientul nu își poate purta proteza, exista și posibilitatea utilizării adezivilor de proteze (Corega, Fixodent, Protefix). Însă sunt și situații când nici măcar adezivul de proteză nu mai este eficient, pacientul fiind nevoit sa-si lipească proteze de mai multe ori pe parcursul unei zile. În aceste cazuri, se poate recurge la inserarea a 3 sau 4 implanturi dentare (în funcție de caz), de care se va prinde proteza, aceasta stând fix.
Este important să avem grijă să nu ajungem la pierderea dinților, însă, dacă totuși sunteți într-o astfel de situație, există soluții.