Ce este ortodonția ?

Este acea ramură a stomatologiei care se ocupă de alinierea dinților și corectarea ocluziei (mușcăturii) cu ajutorul aparatelor ortodontice.

Tratamentul ortodontic se recomandă în caz de:

  • Disarmonii dento-maxilare (înghesuiri sau spațieri ale dinților)
  • Disaromnii ocluzale (ale mușcăturii)
  • Decalaje osoase
  • Probleme la nivelul articulației temporo-mandibulare (dureri, cragmente, crepitații)

Aparatele ortodontice pot fi fixe sau mobile, în funție de vârsta pacientului.

Aparatele dentare mobile se recomandă la pacienții copii cu dentiție mixta (pe arcade sunt prezenți atât dinți definitivi cât și dinți temporari).
Acestea au drept scop alinierea dinților din zona frontală și dilatarea maxilarelor pentru a preveni înghesuirea dinților pe zona laterală, când aceștia vor erupe.

Aparatele dentare fixe se recomandă la pacienți cu dentiție definitivă. Acestea pot fi de trei tipuri:

  • Metalice
  • Disaromnii ocluzale (ale mușcăturii)
  • Ceramice
  • Transparente (safir)

Ultimele 2 categorii de aparate ortodontice satisfac și nevoile estetice ale pacienților, oferindu-le un zâmbet frumos pe perioada tratamentului, fără să le afecteze imaginea de sine și fără ca pacienții să fie victimele observațiilor neplăcute a celor din jur.

Aplicarea unui aparat dentar se poate face la orice vârstă, însă cu cât este aplicat mai devreme, cu atât durata tratamentului e mai scurtă.

După aplicarera aparatului ortodontic, în primele zile pacienții pot resimții ușoare dureri sau disconfort, acestea pot fi ținute sub control cu ajutorul medicației antiinflamatoare.

Înainte de aplicarea aparatului ortodontic se recomandă tratarea tuturor carilor sau a altor probleme dentare (dureri, extracții etc.), deoarece, ulterior, tratarea acestora este îngreunată datorită bracket-urilor.

În timpul purtării aparatului este foarte important ca pacientul să mențină o igienă perfectă, întrucât bracket-urile favorizează retenția de alimente și, implicit, apariția cariilor. De asemenea, se va evita consumul de alimente dure (măr, morcov, baked rolls etc.), de gumă sau caramele, care pot provoca desprinderea bracket-urilor de pe dinți.

După îndepărtarea aparatului, pacientul va purta o contenție fixă sau mobilă, în funcție de indicațiile medicului ortodont, pentru a preveni recidiva. Purtarea acestei contenții poate fi chiar pe viață. În cazul în care pacientul observă orice mică modificare a noii poziții a dinților, se va adresa de urgență medicului specialist.

Avantajele dacă optezi pentru aplicarea unui aparat dentar

  • O aliniere frumoasă a dintilor care nu doar că îți face un zâmbet de invidiat, dar vei avea și distanța optimă dintre dinți pentru a preveni apariția cariilor interdentare și pe lateralul dinților, făcând mai ușor periajul și curățarea acestora
  • Vei fi mai încrezător în forțele proprii și vei avea mai mult succes în ceea ce îți propui
  • Dinți sănătoși, mai albi și mai frumoși
  • O poveste de spus celor care au nevoie de o încurajare, să știe că și în cazul lor lucrurile pot fi mai bune

Bulevardul Mamaia, nr. 120, Mun. CONSTANȚA

Bulevardul Mamaia, nr. 120, Mun. CONSTANȚA

Strada Ion Creanga, nr. 13 A, bl. IT1, sc. A

Clinică Constanța

Clinică Constanța

+40721 600 461

Clinică Medgidia

Clinică Medgidia

+40722 689 908

Programare dentist

Programare dentist

Constanța I Medgidia